SZEÁNSZ
(NECROMANCY)


dokumentarista VR-performansz 
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális FővárosaEgy időutazás nemcsak a múltba repít, de szembesíthet aktuális problémáinkkal is. A Szeánsz (Necromancy) középpontjában a felforgató képzelet és a változó valóságok állnak. Milyen hosszan tudjuk életben tartani az általunk kreált univerzumot egy diktatúra keretrendszerében? És ha menekültekként el kell hagynunk a hazánkat, be tudunk-e kapcsolódni más-más kultúrák valóságába? A nézők a színház és a 360° film határán mozgó, immerzív VR-utazáson vesznek részt, legyőzve az idő és a tér korlátait.

Ötven évvel ezelőtt az államszocialista kultúrpolitika totálisan kontrollálni próbálta a művészeti életet. Sok művész munkáját betiltották, láthatatlanságba kényszerítették, de a neoavantgárd mozgalmak egy balatonboglári kápolnában létrehozták a szabadság kis köreit. A hetvenes években ezek a fiatal művészek az alkotáson keresztül képzeltek el maguk számára egy alternatív valóságot. E legendás helyszínen a Dohány utcai lakásszínház (később Squat Theatre) egy provokatív happeninget mutatott be King Kong címen, amelyben a főszereplő Breznyik Péter gyönyörű nőként lépett színre, majd napokig létezett ebben az alakban. Játékba hozta a nemi identitását és kilépett a fizikai valóságából.

A Szeánsz (Necromancy) megidézi és megszólaltatja a szellemek világát, akik tanúságot tesznek a szabadságért folytatott radikális küzdelemről. A misztikus együttlétben a látogatók kapcsolatba léphetnek különböző helyszínekkel és az ott bujkáló kísértetekkel, nemcsak a látáson és a halláson keresztül, hanem az érintés és a szaglás által is. Kontinenseket átszelő immerzív utazás a Squat Theatre nyomában Budapesttől New Yorkig, eltűnt helyek, privát terek és archívumok mélyére.

ASzeánsz (Necromancy) című dokumentumszínházi projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósult meg.Fotó: Simon Zsuzsi/ Nyúl Nimród

“Jó lenne nem nagy szavakat használni, de számomra lenyűgöző az a költői erő, ahogy a hollywoodi technika politikus és kritikus eszközzé lesz a Szeánszban. Platonista filozófiává, Dosztojevszkij-regénnyé, vagy hogy még patetikusabb legyek, keresztény szertartássá (lásd kápolna), hiszen a mesélő rögtön leszögezi, hogy a valóság csak káprázat, az igazi valóság nem látható. (…) Ez az alig észrevehető, kicsi tér történetesen az elmúlt évek egyik legnagyobb színházának adott otthont.”
(Herczog Noémi, Élet és Irodalom)

“Levendulaillat és szélfuvallat legyezgeti a Balaton partját, immerzivitás a legegyszerűbb eszközökkel - és humor, mert mindenki tudja, hogy ebben a szcénában high tech csinnadrattára nincs pénz. Ez az egyszerűség nemcsak a közönség cinkosságát hozza létre, hanem Kelemen szándékát is megvalósítja, hogy a mostani szituációban emlékezzünk az elnyomott és ezzel együtt találékony színház előfutáraira.”
(Thomas Ismer, Theater der Zeit)

„Az áthallások mágikus játéka ez, amelyet Kelemen véghezvisz. Ami a jelenben megtalálja a múltat, és a múltban keresi a jövőt.”
(Esther Slevogt, Nachtkritik)Rendező, író: Kelemen Kristóf
Szereplők: Baki Dániel, Chengjunyan Zhou, Kelemen Kristóf, Schuller Gabriella
Narrátor (magyar): Berényi Nóra Blanka
Narrátor (angol): Thieser Anna
Operatőr, vágás: Nyúl Nimród / New Reflection Films
Zene: Kristóf Márton
Fény: Szabon Balázs
VR-konzulens: Fazakas Fanni
Látvány-konzulens: Pázmány Virág
Smink: Béres Krisztina
Angol fordítás: Gál Gabriella
Helyszíni menedzsment: Sándor Panka
Rendezőasszisztens: Totobé Anita
Produkciós vezető: Kovács Andrea, Totobé Anita

Producer: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, Babel Camp
Együttműködő partner: Füge Produkció
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency

Külön köszönet: SzM – KEMKI, Artpool Művészetkutató Központ (https://artpool.hu/), Kultkikötő, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Cserne Klára, Bakk Ágnes Karolina, Chengjunyan Zhou, Ungvári Sára, Márton Péter, Schuller Gabriella (Szépművészeti Múzeum - KEMKI - Artpool Művészetkutató Központ), Százados László (Szépművészeti Múzeum - KEMKI - ADK)


Bemutató: 2023.09.07-10. között Balatonbogláron a Kék Kápolnában, a Performatív archívumok: Balatonboglár 1970-73. programsorozat részeként.