SZEÁNSZ
(NECROMANCY)


dokumentarista VR-performansz 
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális FővárosaEgy időutazás nemcsak a múltba repít, de szembesíthet aktuális problémáinkkal is. A Szeánsz (Necromancy) középpontjában a felforgató képzelet és a változó valóságok állnak. Milyen hosszan tudjuk életben tartani az általunk kreált univerzumot egy diktatúra keretrendszerében? És ha menekültekként el kell hagynunk a hazánkat, be tudunk-e kapcsolódni más-más kultúrák valóságába? A nézők a színház és a 360° film határán mozgó, immerzív VR-utazáson vesznek részt, legyőzve az idő és a tér korlátait.

Ötven évvel ezelőtt az államszocialista kultúrpolitika totálisan kontrollálni próbálta a művészeti életet. Sok művész munkáját betiltották, láthatatlanságba kényszerítették, de a neoavantgárd mozgalmak egy balatonboglári kápolnában létrehozták a szabadság kis köreit. A hetvenes években ezek a fiatal művészek az alkotáson keresztül képzeltek el maguk számára egy alternatív valóságot. E legendás helyszínen a Dohány utcai lakásszínház (később Squat Theatre) egy provokatív happeninget mutatott be King Kong címen, amelyben a főszereplő Breznyik Péter gyönyörű nőként lépett színre, majd napokig létezett ebben az alakban. Játékba hozta a nemi identitását és kilépett a fizikai valóságából.

A Szeánsz (Necromancy) megidézi és megszólaltatja a szellemek világát, akik tanúságot tesznek a szabadságért folytatott radikális küzdelemről. A misztikus együttlétben a látogatók kapcsolatba léphetnek különböző helyszínekkel és az ott bujkáló kísértetekkel, nemcsak a látáson és a halláson keresztül, hanem az érintés és a szaglás által is. Kontinenseket átszelő immerzív utazás a Squat Theatre nyomában Budapesttől New Yorkig, eltűnt helyek, privát terek és archívumok mélyére.

ASzeánsz (Necromancy) című dokumentumszínházi projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében valósult meg.

Fotó: Simon Zsuzsi/ Nyúl Nimród
Rendező, író: Kelemen Kristóf
Szereplők: Baki Dániel, Chengjunyan Zhou, Kelemen Kristóf, Schuller Gabriella
Narrátor (magyar): Berényi Nóra Blanka
Narrátor (angol): Thieser Anna
Operatőr, vágás: Nyúl Nimród / New Reflection Films
Zene: Kristóf Márton
Fény: Szabon Balázs
VR-konzulens: Fazakas Fanni
Látvány-konzulens: Pázmány Virág
Smink: Béres Krisztina
Angol fordítás: Gál Gabriella
Helyszíni menedzsment: Sándor Panka
Rendezőasszisztens: Totobé Anita
Produkciós vezető: Kovács Andrea, Totobé Anita

Producer: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, Babel Camp
Együttműködő partner: Füge Produkció
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency

Külön köszönet: SzM – KEMKI, Artpool Művészetkutató Központ (https://artpool.hu/), Kultkikötő, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Cserne Klára, Bakk Ágnes Karolina, Chengjunyan Zhou, Ungvári Sára, Márton Péter, Schuller Gabriella (Szépművészeti Múzeum - KEMKI - Artpool Művészetkutató Központ), Százados László (Szépművészeti Múzeum - KEMKI - ADK)


Bemutató: 2023.09.07-10. között Balatonbogláron a Kék Kápolnában, a Performatív archívumok: Balatonboglár 1970-73. programsorozat részeként.