FIGYELEM

MEGZAVARÁSÁRA 

ALKALMAS
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Bemutató: 2024.04.05.Nem fogod elhinni, hogy mi történik a Trafó színpadán!
Ehhez hasonló figyelemfelkeltő címek veszik ki a kezünkből a kontrollt az interneten, miközben az algoritmusokon keresztül további oldalakra irányítanak, hogy érzelmekkel, indulattal, iróniával vagy félelemkeltéssel minél hosszabban az online térhez láncoljanak minket. A figyelmünk a 21. század olaja, amelyért nemcsak kozmetikai reklámok és az ismerőseink nyaralási fotói versengenek, hanem ugyanazon a szinten politikai kampányok és társadalmi üzenetek is. Ki tud a leginkább hatásos, érzelmekre ható vagy megdöbbentő lenni – ezen múlik, hogy mit érzékelünk valóságnak. 

A Figyelem megzavarására alkalmas egy dokumentumszínházi előadás az online tér rejtett mechanizmusairól, a megszólalás lehetőségeiről és a figyelmünk áruvá válásáról. Civil résztvevők osztják meg a személyes történeteiket és tapasztalataikat. Mindezt a színház médiumán keresztül, ahol a nézők abban a luxusban részesítik magukat, hogy közösen egy dologra, egy üres színpad eseményeire fókuszálnak.

Egy újságíró, egy instablogger, egy tiktokker és egy aktivista Bertolt Brecht A rendszabály (Die Maßnahme) című tandarabjából kiindulva gondolkodnak, hogy mi a dolga a jelen agitátorainak, akik egy igazságosabb társadalomért küzdenek az online térben, ami kezdetben a szabadságról és a tudás hozzáférhetőségéről szólt, mára viszont nagyvállalatok játszóterévé vált. Hogyan lehet ezen körülmények között egy ügyet képviselni és láthatóvá tenni? Milyen módon határozza meg a globális kapitalizmus a közbeszéd működését egy kelet-közép-európai autokráciában? Hol vannak a rések a rendszeren? Brecht szelleméhez hűen kísérletet teszünk arra, hogy emlékeztessük a nézőket egy egyszerű igazságra: hogy a valóság megváltoztatható. Pláne az internet korában.

Fotó: Horváth Judit


Résztvevők:
Baki Dániel
Benedek Kata
Jeney Orsolya
Német Szilvi
Seres Samu

Zene: Szende Natalie
Mastering: Nagy Roland
Kreatív konzultáns: Vadas Zsófia Tamara
Angol szöveg: Gál Gabriella
Feliratozás: Somogyvári Csendike
Fény: Szabon Bala
Video design: Páll Tamás
Technikai vezető: Kiefer Tibor
Rendezőasszisztens: Totobé Anita, Kereszty Róza
Produkciós vezető: Totobé Anita
Dramaturg, konzultáns: Török Tímea
Rendező: Kelemen Kristóf